Žiri Festivala 2018

Stručni žiri VII Međunarodnog festivala lutkarstva okupio je vrsne međunarodne teatarske profesionalce:

Goran Bulajić, Crna Gora, reditelj i dramaturg – predsjednik žirija

Rođen 1957. godine u Nikšiću. Diplomirao 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost.

Režirao oko pedeset predstava u teatrima Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, nekoliko posljednjih sezona mogu se izdvojiti predstave: Nije čovjek ko ne umre V. Stojanovića (Kraljevsko pozorište «Zetski dom», Cetinje), Siroti mali hrčki G. Mihića (Nikšićko pozorište, Nikšić), Bilo jednom u maju S. Pozgaya (Narodno pozorište Štip, Makedonija), Opšta bolnica H. Bojčeva (Bosansko narodno pozorište, Zenica, B i H). Nova predstava predstava Nobelovci po tekstu Obrada Nenezića u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja već ima bogat scenski život i dogovorena gostovanja u regionu. Režirao je i dvije lutkarske predstave Skriveno blago malog trola (Pozorište „Plava laguna“, Podgorica) i Crvenkapa (Lutkarsko pozorište „Šćućkin“, Nikšić)

Na Televiziji Crne Gore režirao je TV-drame: Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć i dokumentarno-igranu seriju Glasonoše.

Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog, gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio je odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Dikla Katz, Izrael, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva – članica žirija

Dikla Katz, nezavisni pozorišni stvaralac, lutkarka, diplomirala na Univerzitetu za film i TV, odsjek za pisanje scenarija, u Tel Avivu, Izrael.

1998. godine, zajedno sa Avijem Zlikom osnovala je Teatar za mlade u okviru koga postoji „Teatar Ključ“. Njihova predstava „Kad je sve bilo zeleno“ osvojila je osam internacionalnih nagrada i igra se na cijeloj planeti. Podsjećamo da je upravo ova predstava dobila Gran Prix na V Međunarodnom festivalu lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016.

Dikla je dobitnica granta za Kulturne Studije u UIMP, Španija 2002, kao i granta koji joj je dodijeljen od strane Nove Izraelske Filmske Fondacije za projekat „Ilanot“ 2011, te stipendije za izvrsnost koju joj je dodijelilo Odjeljenje za istraživanje kulture za djecu i omladinu iz Tel Aviva 2017. godine.

U junu 2015. imenovana je za izraelsku predstavnicu udruženja UNIMA, koje je najstarije međunarodno teatartsko (lutkarsko) udruženje.

Stvarajući teatar, istražuje veze između sadržaja i vizuelnog koncepta, kao i načine neverbalnog izražavanja.

Aleksandar-Alek Rodić, Srbija, direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ – član žirija

Alek Rodić, diplomirani glumac, rođen je 27. 08. 1961. u Beogradu. Oženjen, otac sina Strahinje.

Diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorište, film i televiziju „VITIZ - Krsto Sarafov“ (danas NATFIZ - Krsto Sarafov) u Sofiji republika Bugarska, u klasi profesora Atanasa Ilkova i profesorke Dore Ruskove na odsjeku za glumu i lutkarstvo.

Završio je i Teoretski odsjek srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ u Beogradu.

Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije od 22.03.1991. godine. Stalno je zaposlen u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu. Igrao je u preko 40 naslova u Malom pozorištu „Duško Radović“. Bio je i honorarni član Pozorišta na Terazijama (šest godina). Radio je i kao stalno zaposleni član ansambla u pozorištu lutaka „Pinokio“ u Zemunu (godinu dana). Jedan je od osnivača i prvog privatnog porodičnog dečijeg pozorista „Čuperak“ porodice Rodić, gde je, režirao, igrao, svirao i komponovao do 1995. godine u više od preko dvadeset predstava. Režirao je predstave: „Priče iz kofera“, „Zamislite, zamislite“, „Pik i fik“, „Plavi čuperak“, „Klovnovi“, „Ne može nam niko ništa“.

Radio je i kao urednik dečijeg programa televizije „Ju Info kanal“ oko godinu dana, kao i na televiziji „Politika“, gde je bio autor i urednik TV serije „Požuri polako“ koja se uspešno emitovala u periodu od 2003. -2005. Igrao je u domaćim filmovima: „Ranjena zemlja“, „Sve je za ljude“, „Naša engleskinja“ i „Pljačka trećeg rajha“ kao i u stranim filmovima: „Ubistvo sa smeškom“, „Brothers blooms“, „Mone“ „48 sati i jedan minut“.

Komponovao je muziku za pozorište i televiziju. Dobitnik je nagrade „Milena Sadžak“ za Najboljeg mladog glumca na 23. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije održanim u Subotici 1992. godine za ulogu Čika Bajke u predstavi „Čika Bajkine bajke“. Dobitnik je i dve Valtrovićeve nagrade koje dodeljuje „Malo pozorište Duško Radović“

Dječiji žiri – Stručni žiri „ojačan“ je mlađanim kolegama okupljenim u Dječijem žiriju, koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. U dječjem žiriju ove godine su: Tara Nenadović - predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.